Sumber image: www.gardenportal.ru |
- Beta-karotena
Fungsinya untuk mengurangkan risiko pelbagai penyakit kanser seperti kanser paru, perut, pundi kencing, usus besar, dan prostat. Boleh diperolehi dari lobak merah, ubi jalar, bayam, tembikai atau blewah, sayur-sayuran hijau, buah-buahan, dan sayur-sayuran berwarna jingga lain. - Vitamin C
Untuk menghalang pengeluaran zat kanser yang disebabkan oleh radikal bebas. Boleh diperolehi dari oren dan jus buah, lada merah dan hijau, kubis mentah, buah-buah beri seperti strawberi atau bluberi, buah kiwi, dan sayur hijau. - Vitamin E
Untuk melindungi dari penyakit jantung dan kanser, serta melindungi rangkaian dari proses penuaan. Boleh diperolehi dari kacang-kacangan, biji-bijian, minyak sayur, dan minyak ikan. - Selenium
Untuk memberi kemungkinan perlindungan melawan kanser. Boleh diperolehi dari ayam, seafood, kuning telur, bijirin gandum, biji bunga matahari, dan susu. - Tembaga
Boleh diperolehi dari biji-bijian gandum, kerang, telur, kacang almon, sayur-sayuran hijau, dan kacang. - Seng (zinc)
Boleh diperolehi dari protein hewani, kerang, cendawan, bijirin gandum, dan ragi. - Makan
Sumber makanan terbaik adalah dari bijirin gandum, kuning telur, kacang polong, kacang kering, serta sayur-sayuran hijau.
Sumber: KOMPAS.com
0 comments:
Post a Comment