|  | 
| Sumber image: www.gardenportal.ru | 
- Beta-karotena 
 Fungsinya untuk mengurangkan risiko pelbagai penyakit kanser seperti kanser paru, perut, pundi kencing, usus besar, dan prostat. Boleh diperolehi dari lobak merah, ubi jalar, bayam, tembikai atau blewah, sayur-sayuran hijau, buah-buahan, dan sayur-sayuran berwarna jingga lain.
- Vitamin C 
 Untuk menghalang pengeluaran zat kanser yang disebabkan oleh radikal bebas. Boleh diperolehi dari oren dan jus buah, lada merah dan hijau, kubis mentah, buah-buah beri seperti strawberi atau bluberi, buah kiwi, dan sayur hijau.
- Vitamin E 
 Untuk melindungi dari penyakit jantung dan kanser, serta melindungi rangkaian dari proses penuaan. Boleh diperolehi dari kacang-kacangan, biji-bijian, minyak sayur, dan minyak ikan.
- Selenium 
 Untuk memberi kemungkinan perlindungan melawan kanser. Boleh diperolehi dari ayam, seafood, kuning telur, bijirin gandum, biji bunga matahari, dan susu.
- Tembaga 
 Boleh diperolehi dari biji-bijian gandum, kerang, telur, kacang almon, sayur-sayuran hijau, dan kacang.
- Seng (zinc) 
 Boleh diperolehi dari protein hewani, kerang, cendawan, bijirin gandum, dan ragi.
- Makan
 Sumber makanan terbaik adalah dari bijirin gandum, kuning telur, kacang polong, kacang kering, serta sayur-sayuran hijau.
Sumber: KOMPAS.com
 
0 comments:
Post a Comment